Wat doen wij?

DE POSTERS EN DE TIJDLIJN

April 2024

Cassavechips

Bert wil graag meedoen met de schoolmusical maar mag dat niet van zijn vader. Zijn vader wil ook niet dat hij contact heeft met zijn nieuwe buurjongen, Baba. Baba komt uit Azië. Hij heeft de hoofdrol in de musical gekregen maar hij moet daar dingen in doen waar hij eigenlijk  helemaal geen zin in heeft. Het liefst zou hij willen goochelen, maar dat mag niet. Zou het ze lukken om toch vrienden te worden? Zou het ze lukken om allebei mee te doen in de musical, met een goochel-act van Baba?

Tekst: Nico van der Wijk
Regie: Marieke Bakermans.

Maart 2024

Zoals de ouden zongen

Uiterst komisch volkstoneel van de hand van de Vlaamse toneelschrijver René Gijbels.
Twee buitenechtelijke kinderen op het dorpsplein worden verliefd op elkaar en krijgen een relatie. Hun beider ouders wonen ook op het dorpsplein en weten zich geen raad. Om een huwelijk te voorkomen dienen de fouten uit het verleden opgebiecht te worden.
Een jaar later blijkt er geen vuiltje meer aan de lucht te zijn, totdat er een meisje uit de stad in het dorp komt wonen. Al snel blijkt dat het jonge liefdesstel een aardje naar hun vaartje heeft. Kortom: “Shame and scandal in the family”.
Maar er gebeurt nog veel meer op het dorpsplein: Een verliefde postbode, de koster die op zoek is naar een vrouw, een weduwe die troost zoekt in de drank en dan is er nog Peerke Patat, nooit nuchter maar altijd zat. Met name de pastoor wil alles in goede banen leiden maar dat blijkt een hele klus te zijn!

Recensie en foto’s: Zoals de ouden zongen…

​Juli 2023
Augustus 2024 – reprise

Het lot van de Gebroeders Hoeks

Jan en Janus Hoeks, twee vrijgezelle broers, die samen met een derde vrijgezelle broer (Driek) de ouderlijke boerderij runnen, krijgen in de oorlog van de Abdij van Postel het verzoek enkele onderduikers op te nemen. De goedgelovige broers pachten een boerderij van de Abdij, en durven geen ‘nee’ te zeggen. Ze worden verraden en naar het Kamp Vught getransporteerd, waar ze later worden gefusilleerd.
Met als decor de Knegselse pastorie wordt in de aanpalende tuin het vijfde grote openluchtspektakel van Theater ’t Ros opgevoerd, een toneelstuk in een prachtige ambiance, met ondersteunende muziek en zang en auto’s en attributen welke passen in de tijdsgeest.
Het script van Glen Markesteijn is vrij gebaseerd op het geschiedkundige boek van Jasper van der Schoot. Compleet nieuwe muziek wordt gemaakt en gespeeld door de bekende singer/songwriter JW Roy. De regie is in handen van professioneel theatermaker Jules Keeris, welke exact twintig jaar geleden, op negenjarige leeftijd, een hoofdrol speelde in het eerste openluchtstuk van ’t Ros, De Schrik van de Acht Zaligheden.

Recensie en foto’s: gebroeders Hoeks

December 2022

Theater ’t Ros in Kerstsferen

In de feestmaand December spelen wij, in het kader van “’t Ros in Kerstsferen” , op één avond of één middag maar liefst twee toneelstukken. eenakters die mooi in de kerstsfeer passen. Ook onze jongerengroep levert een bijdrage. Het evenement wordt opgeluisterd met (kerst)muziek van een delegatie van Fanfare Heide Echo. In tegenstelling tot wat u van ons gewend bent zullen we geen gebruik maken van een theateropstelling. Onze theaterzaal wordt ingericht met tafels en stoelen. Tussen de toneelstukjes kunt u een drankje bestellen. Wij zorgen voor een lekker hapje (bij de borrel of een ander glaasje).
Beide stukken zijn geschreven door Harry Smits uit Best en worden gespeeld in het Brabants dialect. De regie is in handen van Bernard Tholen.

1. De Acht Zaligheden “En God zag, dat het goed was. Maar dat is lang geleden.”
Verschillende heiligen vergaderen onder voorzitterschap van Sint Petrus over de gang van zaken op aarde en dan met name over de Kempen: Hoe kwamen Eersel, Steensel, Duizel en nog vijf andere dorpen in de Brabantse Kempen toch aan hun naam “De Acht Zaligheden”? En hoe raakte Hapert daar tussen verzeild? Deze eenakter speelt in een vergaderzaaltje in de hemel. Verschillende heiligen vergaderen, onder voorzitterschap van Sint Petrus, over de gang van zaken op aarde. Eva zorgt voor de koffie, want de emancipatie is nog niet overal in de hemel doorgedrongen. Dit tot grote woede van de Heilige Lidwina en Jeanne d’Arc. Vooral over de Kempen en haar bewoners wordt uitgebreid gesproken

2. Een lot uit de Kerstloterij
Theo heeft de hoofdprijs in de Nationale Kerstloterij gewonnen: ƒ100.000,- nog wel! Maar er is een klein probleempje: waar is dat vermaledijde lot nu gebleven? En zo gemakkelijk is zijn leven toch al niet. Hij is ongetrouwd en zijn eveneens ongetrouwde zus woont bij hem in. Ze is een erg bazig type en hij zit danig bij haar onder de plak. En nu heeft hij vlak voor de Kerstdagen twee oude klasgenoten uitgenodigd (en zijn zus weet nog van niets)! Theo herinnert zich overigens, dat hij zijn lot in een oude sierpul heeft gestopt. En die pul is enkele dagen geleden meegegeven voor de vlooienmarkt van de Scouting. Hoe krijgt hij die pul terug? En daarmee zijn honderdduizend gulden?

Juni 2022

TABEE

Walter Troebel is een wat lui uitgevallen, werkloze man. Hij zegt zijn talenten wel te willen ontwikkelen, maar dat wordt belemmerd, door de beklemmende bezorgdheid van zijn vrouw en schoonmoeder. Dat maakt hem zwaarmoedig. Na een echtelijke ruzie verdwijnt Walter. Voor zijn vrouw Maria staat het vast dat hij zelfmoord gaat plegen. Ze roept de hulp in van buurman en tevens Walter’s beste vriend Govert. Ofschoon Walter nooit écht tot de conclusie komt dat hij zijn leven beu is, denkt zijn omgeving -een roddel is snel verspreid- daar totaal anders over.

Recensie: TABEE

Mei  2022

Liefde Half om Half

Het stuk speelt zich af op twee locaties, in de woonkamers van Frank en Fiona Fideldij en van Bob en Susan de Waal. De huiskamers van Frank en Fiona en Bob en Susan zijn het decor voor twee dinertjes. Al snel wordt duidelijk dat beide stellen het een en ander te verbergen hebben voor hun partners. Ze gebruiken de brave Willem en Toos Vuursteen als alibi. Dat leidt er zelfs toe dat zowel de Fideldijs als de Waaltjes de familie Vuursteen uitnodigen voor een diner. De etentjes vinden niet op dezelfde dag plaats, maar je krijgt ze wel tegelijk te zien. Het publiek wordt getuige van de strubbelingen van drie stelletjes, waarvan er twee met elkaar een affaire hebben en het derde stel in behoorlijk ongemakkelijke situaties terecht is gekomen.

April 2022

Moordboek

Deze goed geschreven, spannende thriller werd gespeeld door onze jongerengroep.

De zes kinderen Tomb kunnen bij het overlijden van vader rekenen op een flinke erfenis. Er is echter één ‘maar”! Vader Tomb wil een legaat schenken aan een niet-familielid. Het blijkt dat de oude schavuit er rare gewoontes op nagehouden heeft. De appels vallen niet ver van de boom, de kinderen blijken het ook niet zo nauw te nemen met de moraal. Ze gunnen elkaar het licht in de ogen niet en schrikken niet terug voor een moord meer of minder.

Recensie: Moordboek

Februari 2020

De vierde wand

De jonge professionele theatermaker Jules Keeris regisseert een komedie vol absurde humor met de titel “De Vierde Wand”. De tekst is geschreven door Martijn Bouwman. Dagelijkse irritaties, onderlinge affaires, drankproblemen en een (klein)zoon op de zorgboerderij. Het jaarlijkse familie-uitje, thuis bij moeder, zorgt voor het nodige rumoer. Ondertussen maakt iedereen zich zorgen over de geestelijke gesteldheid van de alleenstaande gastvrouw. Ze lijkt namelijk voortdurend verwikkeld in een diepgaand gesprek met… de muur. Of is ze niet zo gek als iedereen denkt? De cast bestaat uit Leo Tholen, Inge Peeters, Peter van Dooren, Nick Brekelmans, Carien Jansen en debutant Lennard van Sambeek

Recensie: De vierde wand

Oktober 2019

Van Kwaad Naar Erger

Op het eerste gezicht hebben we te maken met een gelukkig stel, maar als de nieuwe buurman aanklopt wordt duidelijk dat schijn bedriegt. Hij doet namelijk een ontdekking die niet zonder gevolgen kan blijven. De misverstanden stapelen zich op en het gaat van kwaad naar erger. Met Hans Keeris, Thijs Bierens, Ans Tholen, Erica Rombouts en Carin van de Velden.

Recensie: Van kwaad naar erger

Maart/April 2019

Spijt!

Demi zit in de klas bij Maartje. Deze laatste voelt zich niet gelukkig op school, aangezien zij continu het mikpunt van getreiter is. Demi doet er niet aan mee, maar durft ook niet op te treden tegen het gepest. Tijdens het schoolfeest escaleert de situatie en Maartje blijkt na afloop niet thuis te zijn gekomen. Demi voelt zich erg schuldig. Samen met een vriendin gaat zij Maartje zoeken om haar spijt te betuigen. Uiteindelijk vinden ze Maartjes tas in het meer. Het zal toch niet te laat zijn?

Recensie: Spijt!

November 2018

LifeLine – Zegt U Het Maar!

Het verhaal speelt zich af op twee plaatsen tegelijk. Ten dele in het kantoor van Lifeline, een vrijwilligersorganisatie die via de telefoon hulp wil bieden aan mensen met problemen. Een mooie uitdaging, maar de medewerkers lijken niet allemaal even vakbekwaam. Het belangrijkste deel van het verhaal speelt zich echter af in de slaapkamer van Marie, de vrouwelijke ‘Godfather’ van de familie. Zij is een uiterst krachtige en scherpe vrouw, maar inmiddels al maandenlang bedlegerig. Diep in haar binnenste voelt ze dat het einde nadert. De gebeurtenissen verlopen vaak gelijktijdig op twee plaatsen en het toeval wil dat de dialogen en telefoongesprekken elkaar nog eens doorkruisen. ‘Lifeline zegt u ’t maar” is geen klucht maar een sfeerstuk waarin duchtig gelachen kan worden en de gevoelige zielen zich niet hoeven te schamen om af en toe hun zakdoek te gebruiken.

Maart 2018

Een beeld van een man

Een antiek verzamelende barones, een levensgroot wassen beeld van Napoleon, twee bedienden die nauwelijks ingewerkt zijn, een verstrooide baron en zijn slaapzieke zwager vormen de ingrediënten van het blijspel “Een Beeld van een Man”. De twee bedienden moeten het beeld op zijn plaats zetten maar dat gaat niet helemaal goed. Ze vinden een oplossing maar die zorgt wel voor enige verwarring. De baron en zijn zwager zijn niet gecharmeerd van het beeld en daardoor ontstaan vervelende situaties die midden in de nacht escaleren.

December 2017

De geschiedenis van de familie Avenier

Het is 31 december 1955. De Brabantse familie Avenier treft voorbereidingen voor de avond waarop het oude jaar overgaat in het nieuwe. De één brengt een stuk vlees mee, de ander zorgt voor extra stoelen. In de slaapkamer liggen opa en oma in een groot bed te sterven, al zou het ook kunnen dat ze gewoon geen zin hebben om op te staan. Ondertussen maakt de familie zich klaar voor de plannen die de toekomst met ze heeft. Wanneer de klok twaalf uur slaat, zet iedereen aan om samen het Wilhelmus te zingen. Op dat moment wordt echter pijnlijk duidelijk dat alles voorgoed zal veranderen.

April 2017

Het proces van Sjorske Vod

Sjorske, stroper, zwartwerker, profiteur eerste klas wordt door de veldwachter achterna gezeten als hij op de vlucht is met twee gestolen kippen. Sjorskes vrouw probeert de arrestatie te verhinderen als plots een schot valt en een collega van de veldwachter, Maurice Flits, dood neervalt. Sjorske wordt als eerste verdachte opgepakt, maar er waren anderen op de plaats van de moord. Wie pleegde uiteindelijk de moord?

Januari/Februari 2017

Op blote voeten in het park

Sophie en Paul zijn pas getrouwd. De spontane, impulsieve Sophie zoekt een appartement voor hen uit waar de ordelijke, behoudende Paul de haren van te berge rijzen. Je moet maar liefst zes lange trappen op om er te komen. Bovendien is het klein en zijn er mankementen, én dan is er ook nog een vreemde snuiter die boven hen woont en hun appartement als doorgangsroute gebruikt. Paul ambieert een succesvolle carrière als advocaat. Hij wil vooral rust, maar Sophie wil juist avontuur. De twee uiteenlopende karakters komen hevig met elkaar in botsing.

Juni/Juli 2016

Het Kruidenrijk

Juni en juli 2016 staat ons vierde openluchtspektakel geprogrammeerd. Het stuk handelt over de Casterense Kruidendokter en werd speciaal voor Theater ‘t Ros geschreven door de Bossche auteur Lucas de Waard. Eerder schreef hij De Zwarte Ruiter al voor ons gezelschap. Ook de muziek is weer speciaal voor ons gecomponeerd, door Joop Peels uit Hoogeloon. Net zoals de vorige drie openluchtproducties, wordt het weer een heus spektakel. De regie is in handen van Bernard Tholen in samenwerking met Jules Keeris.

Mei 2016

Lang en gelukkig

Klassieke sprookjes lopen door elkaar heen, met een parade van bekende sprookjesfiguren. Maar niets is wat het lijkt. Dit alles met een knipoog naar de actualiteit. Assepoester wordt gekleineerd door haar stiefzussen Paris en Hilton, Roodkapje krijgt wat met een boze wolf met imagoproblemen en prins Roderick van Oranje Nassaukade wordt door zijn moeder uitgehuwelijkt. Uiteindelijk komen alle omwentelingen samen op het Grote Bal.

Februari 2016

De Sunshine Boys

De komedie De Sunshine Boys van de Amerikaan Neil Simon is over de gehele wereld gespeeld. Meerdere malen verfilmd ook, onder meer met Woody Allen in de hoofdrol. De laatste vertoning in ons land was het toneeldebuut van André van Duin. Dit voorjaar (2015) nog speelde hij en Kees Hulst, de twee oude komieken die meer dan veertig jaar een succesvol duo vormden. Bij ’t Ros kruipen Hans Keeris en Frans van der Heijden in de twee komieken Willy en Oscar. Vanaf het moment dat Oscar van de een op de andere dag besloot dat hij er genoeg van had, hebben ze elkaar niet meer gesproken. Vooral Willie zit vol rancune en slijt zijn dagen in zijn pyjama in een aftands appartement. Zijn nicht probeert het duo weer bij elkaar te brengen om nog eenmaal hun beroemdste sketch te spelen. Wat volgt zijn opgekropte frustraties en het uiteindelijke besef dat ze tot elkaar veroordeeld zijn.

November 2015

Er valt een traan op de Tompoes

Een ernstig zieke man gelooft niet langer in zijn genezing en ontslaat zichzelf uit het ziekenhuis. “Ik wil stoppen op een moment dat ik er nog bén, als man, als mens, als brein.” Zijn vrouw vindt dat hij terug moet gaan naar zijn arts, zijn vriendin helpt hem bij zijn euthanasieplannen en zijn dochter vindt het alleen maar lastig dat vader ziek thuis gekomen is. Een driehoeksverhouding, een verbouwing en een doodswens: alles onder het genot van tompoezen. Annie noemde het stuk zelf een komedie met een serieuze ondertoon.

April 2015

Pak de poen

Een brave kantoorbediende schrikt zich te pletter als hij in zijn attachékoffertje heel wat anders aantreft dan zijn broodtrommeltje. Zijn leven krijgt een totaal onverwachte wending. Deze klucht van de koning van de bulderlach, Ray Cooney, is op veel plaatsen in de wereld gespeeld. Overal verlaat het publiek schaterend de theaters.

Februari 2015

Op zoek naar het hart van David

Eva heeft het niet gemakkelijk thuis. Er is weinig geld en haar ouders maken steeds ruzie. Haar enige redding is haar oudere broer, David, die ook dol op háár is. Het noodlot slaat toe en na een ruzie verliest Eva haar broer. De wens van David was om zijn hart te laten transplanteren. Dat gebeurt. Gebukt onder schuldgevoelens gaat Eva geloven dat als ze het hart van haar broer kan vinden, hem daarmee op een bepaalde manier terugvindt. En zo begint de zoektocht naar het hart van David. Samen met haar beste vriend Sam begint ze aan een tocht vol avonturen.

December  2014

Onze opa is aan het vrijen

Opa ontmoet iemand waarvoor hij meteen in vuur en vlam staat. De familie is het echter niet unaniem eens met die amoureuze plannen en ze trachten die “verliefdheid op jaren” enigszins te blussen. Maar opa is niet te houden. Hij bloeit open zoals in zijn beste jaren.

April 2014

Ciske de Rat

Het verhaal van Ciske, de straatjongen die weinig ouderliefde krijgt. Zijn vader is zeeman en bijna altijd weg, en Ciske moet noodgedwongen bij zijn moeder wonen. Die moet echter niets van hem weten. Ciske wordt telkens weer van school gestuurd, maar dan komt hij op een nieuwe school bij meester Bruis in de klas. Hij weet Ciskes vertrouwen te winnen. Wij spelen het originele toneelstuk dat zich afspeelt in de jaren 30 van de vorige eeuw.

December  2013

Ambras onder de kerstboom

Ambras is een Vlaamse uitdrukking, die zich niet makkelijk laat vertalen. Een levensfase waarin mensen vaak ambras hebben of zoeken (vooral met ouders), is de pubertijd! Maar “ambras zoeken” kan ook een kenmerk van een persoonlijkheid zijn. Hoe dan ook: Het eerste kerstdiner na het overlijden van vader René verloopt niet helemaal zoals verwacht. Dat heeft o.a. te maken met de zoon des huizes die het niet pruimt dat ook zijn gepensioneerde oom aanschuift.

November 2013

In de rats in Bretagne

Aan de westkust van Frankrijk, in Bretagne, staat boven op een krijtrots, een romantisch vakantiehuis. De afgrond is weliswaar diep maar vanaf het balkon heb je een schitterend uitzicht over de prachtige zee. Na het behalen van hun middelbare schooldiploma besluiten 11 klasgenoten om een week op vakantie te gaan naar deze lokatie. Het begint romantisch, maar eindigt toch net iets anders dan verwacht…

Maart  2013

Onder de notenboom

“Onder de Notenboom” is een sfeervolle Kempische kroniek, die ooit geschreven is door Jan Smeets ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Boerenbond, inmiddels omgedoopt in ZLTO. Het verhaal heeft de allure van een ouderwetse streekroman. De oude boer Dorus van der Steen kijkt terug op zijn leven. Het is zowel een levensloop, als een treffend tijdsbeeld over de ontwikkeling van het gemengde boerenbedrijf door de jaren heen.

December 2012

D’n achterum

Twee buurgezinnen kunnen het goed met elkaar vinden. Tussen hun huizen loopt een steegje. Beide koppels gebruiken het als hun achterom. Dat gebeurde jarenlang zonder problemen. Tot de mannen na een avondje doorzakken een discussie inzetten over de grenzen van hun eigendom: er ontstaat een gebekvecht dat van kwaad naar erger gaat.

Augustus 2012

De Zwarte Ruiter

Velen denken dat 2012 een magisch jaar wordt! Het wordt in ieder geval een legendarisch jaar! Het jaar waarin Theater ’t Ros opheldering geeft: Waarom bekende Hans Gruijters, alias De Zwarte Ruiter, zijn laatste misdaad nooit voor de rechter? Alleen de legendarische Zwarte Ruiter zelf, Lucas de Waard én Theater ’t Ros weten het! Het is nu lang genoeg geleden, in 2012 wordt alles duidelijk!

Maart 2012

Groetjes, ik

Wat is het fijn als je examens er bijna opzitten. Met een lange vakantie en een toekomst om alle dromen te verwezenlijken voor de boeg, zijn acht eindexamenkandidaten bezig met hun laatste examens. Niets aan de hand. Maar dan krijgen ze via een brief onverwachts bezoek… van zichzelf. Op soms schokkende manier worden de acht plotseling geconfronteerd met hun eigen en gezamenlijke verleden, de basisschooltijd. Allemaal worden ze verplicht na te denken over zichzelf, verleden en heden, terwijl bestaande verhoudingen flink overhoop worden gegooid. En alsof dit al niet moeilijk genoeg is, moet het ergste dan nog komen…
‘Groetjes, ik’ is een modern, mooi, grappig en soms ontroerend verhaal over lastige onderwerpen als verandering, vriendschap en dood.

December 2011

Kus van een Rus

De Russische asielzoeker, Yuri Petrovjan, is op zoek naar een veilige omgeving. Hij ontvlucht in de tijd van de Koude Oorlog, de communistische Sovjet Unie om als balletdanser zijn heil in het vrije westen te zoeken. Via een bevriende ballerina komt hij terecht in het huis van haar vriendin. De vader van deze vriendin is een hoge pief bij het ministerie van Defensie en mag onder geen beding weten wat er precies aan de hand is.

Maart 2011

Op het oog

Een onlangs in dienst genomen directeur van een kindertehuis, meneer Schot, blijkt niet bijzonder gesteld te zijn op de kinderen. De reden is te wijten aan een psychisch trauma uit zijn verleden. Hij wordt daarbij continu gekweld door zijn geweten. Op latere leeftijd blijft het verleden met Schot, vooral de meiden van het tehuis achtervolgen. In een zenuwslopende spanning zal hij op onverwachte wijze zijn daden uit het verleden moeten bekopen.

December 2010

Wie van de drie

Een rijke fabrikant wil een flink bedrag schenken aan de zoon van zijn overleden compagnon Feenstra. De voorwaarde is echter dat de zoon geen anderen in leven zijnde familieleden mag hebben. Op een avond komt Syb Feenstra op bezoek om het geld in ontvangst te nemen. Tijdens de loop van de avond komen er echter nog een paar Feenstra’s. Geen van de drie heeft familie, alle drie hebben ze dus recht op……..Het is vanzelfsprekend dat dit tot een eindelo­ze reeks verwarringen en komische situaties leidt.

Mei 2010

Anne Frank en ik

In het Amerika van 2010 wordt in de klas van Nicole Burns, een 14 jarige scholiere, het “Dagboek van Anne Frank” behandeld. Er gaan geruchten dat het boek niet door Anne Frank zelf geschreven is en dat de Holocaust op zijn minst schromelijk overdreven is. Nicole weet niet wat ze ervan moet denken, ze houdt zich liever bezig met Hip-Hop dansen. Dan, nadat de jongen van haar dromen haar hart gebroken heeft, wordt ze aangereden door een auto. Terwijl ze in coma is, verhuist haar geest naar het Parijs van de tweede wereldoorlog, waar zij als dochter van een joods gezin al die verschrikkelijke dingen zelf meemaakt. Op transport naar het concentratiekamp ontmoet zij Anne Frank………………

December 2009

Als ik de lotto win

Het stuk speelt zich af in de flat van de familie Dirks ergens in de stad. Boven hen in dezelfde flat woont Leo van Boven, de collega, vriend en steun en toeverlaat van Gust Dirks. Gust is door zijn huwelijk met Suzan, notarisdochter, eigenaar van beide flats. De familie Dirks is een gezin met een zeer gemiddelde levensstandaard. Er is in de jaren heel wat scheefgegroeid in het gezin. Suzan vindt Gust eigenlijk maar een flapdrol. De dochter des huizes, Karien, is bezig met het treffen van de voorbereidingen voor haar huwelijk met Theo de zoon van de gegoede familie Tijtgat. Dankzij de a.s. schoonfamilie van dochterlief heeft Gust helemaal niets meer in de pap te brokkelen. Totdat de krant op maandagmorgen verschijnt……

April 2009

Theatersport

Theatersport is een vorm van theater waarbij, in plaats van voorstellingen, improvisatiewedstrijden voor publiek worden gegeven. Het is bedacht door theaterdocent Keith Johnstone. Bij een theatersportwedstrijd strijden doorgaans twee teams van vier personen tegen elkaar. Zij doen hun best om onder andere een zo leuk, grappig, spannend en/of romantisch mogelijke scène te spelen, meestal aan de hand van door het publiek gegeven suggesties. De scènes worden volledig ter plekke verzonnen – geïmproviseerd – door de spelers. Het sportelement in theatersport komt naar voren in de beoordeling van scènes. Dit wordt gedaan door jury, “rechters” genoemd, die zelf een theaterachtergrond hebben. De rechters bij ’t Ros zijn drie acteurs uit eigen gelederen (Antoon van der Heijden, Harm Kok en Carlo van der Heijden). Soms zullen punten ook door publiek worden toegekend. Uiteindelijk kan dus een winnaar van de wedstrijd uitgeroepen worden. Het winnen van de wedstrijd is echter (meestal) bijzaak, teams streven naar een vermakelijke wedstrijd. Een team verliest een wedstrijd nooit, maar wordt eerste of tweede. De voorstelling in Knegsel wordt gepresenteerd door Gijs Laureijs. Vorig jaar acteerde hij nog bij de jeugdgroep van ‘t Ros. Eind vorig jaar speelde hij één van de belangrijkere rollen in de Veldhovense Revue.

December 2008

Drie Koningen in de Kerstnacht

Drie stropers, verkleed als de Drie Koningen, ontdekken op kerstavond een ter vondeling gelegd kind. De wees wordt opgevoed door de gezinnen van de stropers. 25 jaar later gaat de vondeling zelf mee op kerstavond, om de Drie Koningentocht te herdenken. Er vindt een gebeurtenis plaats waardoor de vondeling zijn eigen identiteit ontdekt. De plaatselijke veldwachter heeft het er maar moeilijk mee.

November 2008

Sneeuwwitje

Deze jeugdproduktie volgt de verhaallijn van het traditionele sprookje tot aan de hap uit de fatale appel. Daarna neemt het verhaal een wat andere wending. De dwergen gaan op zoek naar de heks en naar de prins.

Februari 2008

De verloofde van mijn vrouw

Theo Schippers is al ruim een jaar getrouwd met Hella, die onder haar meisjesnaam Hella van Kaam romannetjes schrijft. Zij hebben een zoontje. Nu heeft Hella een oom en tante in Canada, die in de veronderstelling zijn dat Hella nog steeds ongehuwd is. Zij sturen haar elke maand een cheque van duizend euro en hebben bepaald dat hun zoon Toby met Hella zal trouwen. Zo gebeurt het op een avond, dat Theo’s vriend Henk komt met het verzoek of Theo voor kelnerin wil spelen. Theo gaat en wat dat voor onverwachte gevolgen heeft, laat zich zelfs niet raden. Maar als dan ook nog de Canadese familie op de stoep staat, is de verwarring compleet.

Maart 2007

Een hinderlijke getuige

De vrijgezelle boer Driekus en zijn ongehuwde zuster Liza zijn de trotse bezitters van de Paelhoeve, een florerend boerenbedrijf. De twee zijn echter enigszins op elkaar uitgekeken. Driekus zou wel willen trouwen en met hetzelfde idee loopt ook Liza rond. Zij heeft zelfs al iemand op het oog. Het zou haar daarbij goed uitkomen als Driekus verdwijnt. Er wordt een duivels plan beraamd. De kwade bedoelingen worden echter vroegtijdig ontdekt. Door mensen die het goed voor hebben met Driekus. Is dat laatste wel zo? Volop ingrediënten voor een spannende thriller………

Juni 2006

Het verloren schaap

Kastelein Sjef en slager Peer hebben hun zaak tegenover elkaar op het kerkplein en zijn dikke vrienden. De band tussen de beide families kan alleen nog maar inniger worden na het beoogde huwelijk van hun kinderen, Fientje en Freek. De vrouw van de koster, Roos Klaps, ziet echter in de dochter van de cafébaas de ideale partner voor haar zoon Niekske. Om haar plannen te verwezenlijken begint ze een lastercampagne waardoor de kastelein en de slager grote ruzie met elkaar krijgen. Wanneer Toontje de schoenmaker ook nog eens verdwijnt als gevolg van de roddel en achterklap zijn de rapen gaar op het dorpsplein. Ofschoon pastoor Bellen wel enig begrip op kan brengen voor de verdwijning, onderneemt hij toch een zoektocht naar zijn parochiaan. De terugkeer van de schoenmaker opent de ogen van de pastoor. Hij neemt passende maatregelen tegen het geroddel op het dorpsplein.

April 2006

Tweekleur

 

December 2005 (en 2006)

Jutters’ Kerst

Er was eens een zeerob, zo’n echte ruwe bonk, die niks liever deed dan pinten bier slikken, as-t-ie aan de wal was. En hij zei óók dikwijls ’n hele grote vloek, maar daar meende-n-ie niks van, want onze zeerob was ’n goeie mens, zoals al onze zeerobben dat zijn. Z’n hart hing aan de wijde plas en dat is ’n goed ding. Maar z’n tong, die hing aan de koele pint, en dát is minder mooi, want daardoor vergat die zeerob z’n eigen en vloekte soms, dat ’t knetterde. En, al zou Onzlieveer ’t hem wel vergeven, omdat ie d’r toch niks van meende……de mensen, dachten daar anders over en noemden ‘m een slechtaard. En als alle mensen je voor slechtaard schelden, dan begin je daar in ’t lest zélf aan te geloven. Zo ook onze zeerob, eilaas! Hij dronk nog een pietsie meer dan vroeger en vond nog ’n paar nieuwe vloeken uit en toen werd ie van zijn schip getrapt; niet om de vloeken, want daar meende-n-ie niks van, maar om de vele pinten. En toen werd ie jutter en ’n jutter is een dief….en zó werd het alsmaar erger met onze zeerob, totdat……. Och de liefde is zo’n vreemdschoon ding, waar al vele sproken over geschreven zijn. Waarom zou ook zo’n rauwe zeerob niet aan de sproken van de liefde geloven, zelfs al is hij maar een jutter en een slechtaard? Zijn hart is zo ruim als onze eeuwige zee en zijn liefje heet Marie. Da’s geen sprookjesachtige naam, maar onze zeerob zélf heette Toon de Pint en wist helemaal niet dat er een sprookje ging gebeuren. ’s Lievrouke, die wist het, maar die zegt niks tegen vloekende zeerobben…. Of misschien tóch?…. En de plaats van ons sprookje heet Blutwijk aan Zee.

Februari 2005

Het medaillon

De koning heeft geen zin meer om koning te zijn. Dat is best wel een probleem, want hij heeft geen kinderen. In de familie is dus niemand die hem op kan volgen. De generaal wil wel koning worden. Hij is echter lang niet slim en wijs genoeg. De kokkin van het paleis weet raad! Maar…heeft de koning echt geen kinderen? En….wie is nu eigenlijk de echte baas in het land?

December 2004

Boerenverdriet

Een boer met geheugenverlies, een beledigde boerin, een zoon die in het boerenbedrijf geen toekomst ziet en zijn tijd veel liever besteedt aan zijn vriendin, een dochter die droomt van glitter en glamour, een hulpvaardige buurvrouw, een bemoeial van een postbode, een journaliste en een fotograaf die meer aandacht heeft voor de antieke inboedel van de boerderij dan voor de charmes van de dochter, een dokter die probeert de boer weer “normaal” te maken en een dame die………….

Wie moet de koeien melken en op het veld werken, nu de boer op non-actief staat? Hoe moeten ze de boerderij van de ondergang redden? Volgens de postbode moet je het anderen laten doen, maar wie zijn de anderen……………?

Maart 2003

Drie is teveel

Min of meer op uitnodiging van de dochter des huizen, Enny, verwacht de deftige familie Gravesande belangrijk bezoek uit Amerika. Ze heeft echter spijt gekregen van haar uitnodiging, en verzint een list om het bezoek zo onaangenaam mogelijk te maken. De statige huisknecht Emiel moet haar daarbij behulpzaam zijn. De list heeft de vooraf gewenste uitwerking. Met name haar ouders moeten zicht redden uit diverse moeilijke situaties. Het Amerikaanse bezoek blijkt echter mee te vallen…

Juni 2003

De schrik van de Acht Zaligheden

Het einde van de 18e eeuw kenmerkt zich door armoede, bevolkingstoename, stijgende voedselprijzen en werkeloosheid. Bedelaars, gedroste soldaten en marskramers trekken langs de wegen. Afgelegen dorpen zijn vaak het slachtoffer van inbraken en afpersingen. Het opsporingsapparaat is gebrekkig. Men beperkt zich tot klopjachten en zoekacties in de ergst getroffen gebieden. De lokale overheden, schout en schepenen, zijn meestal onvoldoende uitgerust om op te treden tegen de vaak bewapende bendes. Waarschijnlijk zijn de mensen nog het beste beschermd door het optreden van de plaatselijke burgerwachten.

Tegen deze achtergrond opereerde de Steenselse Bende in de Kempenstreek, meer specifiek in de acht dorpen welke samen de Acht Zaligheden vormen. De Steenselse Bende is een groep mensen die enerzijds weliswaar zijn best doet om op de normale manier aan de kost te komen, maar anderzijds het middel van inbraak en smokkelen gebruikt om het karige bestaan wat op te fleuren en aangenamer te maken. Ondanks het feit dat de Steenselse Bende zoveel mogelijk het geweld vermeed en hun slachtoffers in de eerste plaats werden uitgekozen omdat er iets te halen viel, werden ze hard aangepakt. De Steenselse Bende werd de zondebok die de Justitie gebruikte om zijn machteloosheid met betrekking tot veel grotere misdaden en geweld enigszins te verbloemen.