Recensie Van Kwaad Naar Erger

Theater ’t Ros Knegsel maakt overuren

Gezien door Kees Daris, extra voorstelling

Knegsel, 23 oktober 2019. Theater ’t Ros beloofde op voorhand een avond lachen met de Vlaamse komedie Van Kwaad naar Erger. Het werd geen loze belofte. De lachfabriek uit Knegsel werkt deze keer niet in ploegen maar draait ruim twee uur lang een continurooster. Het publiek wisselt het ene lachsalvo af met het andere.

Duivenmelker Gerrit Verplancke (Hans Keeris) is de nieuwe buurman van Franky Dendooven (Thijs Bierens). Gerrit is een ochtendmens en hij besluit al vroeg aan te bellen bij zijn nieuwe buren om toestemming te vragen voor een nieuwe duiventil in zijn tuin. Franky ligt nog te slapen als de bel gaat. Hij probeert zijn nieuwe buurman subtiel weg te werken. Ondertussen is Kelly (Erica Rombauts) ook wakker geworden en ze besluit poolshoogte te gaan nemen. Gerrit vindt zijn nieuwe “buurvrouw” maar wat interessant. Franky reageert echter erg zenuwachtig en vindt dat Kelly snel naar haar werk moet. In eerste instantie heeft Gerrit geen argwaan. Totdat plotseling Sjan (Ans Tholen), de vrouw van Franky, binnenkomt. Zij is eerder dan verwacht thuis gekomen van haar nachtdienst in het MMC. Franky weet niets beters te doen dan zijn nieuwe buurman in te schakelen. Hij spelt zijn vrouw op de mouw dat Kelly de vrouw van Gerrit is. Sjan is goed van vertrouwen en nodigt de nieuwe buren ’s avonds uit voor een etentje. Gerrit is echter getrouwd met José (Carin van der Velden) en moet dus een smoes verzinnen om ’s avonds zonder zijn vrouw, maar met de maîtresse van Franky, van huis te kunnen.

De avond loopt vanaf het aperitief al niet van een leien dakje. Gerrit voelt zich erg ongemakkelijk in zijn nieuwe rol. Franky op zijn beurt, geraakt daardoor ook behoorlijk over zijn toeren. Het wordt allemaal nog veel erger als tijdens het voorgerecht, de échte buurvrouw José binnenkomt. Zij was alleen thuis en dacht er goed aan te doen om kennis te maken met de nieuwe buren. Na de pauze gaat de stresserende situatie met veel creatieve leugens gewoon verder. Het verhaal mondt echter uit in een zeer verrassend plot. Het blijkt dat zowel José als Sjan zich eveneens niet houden aan de veronderstelde monogamie van het huwelijk en een buitenechtelijke relatie hebben, met elkaar!

De Vlaming Jeroen Maes schreef een zeer vermakelijk script dat onder leiding van regisseur Bernard Tholen is getransformeerd in een doldwaze komedie, met natuurlijk enkele voorspelbare wendingen maar toch vooral veel verrassingen. Hij kan daarbij een beroep doen op een vijftal zeer ervaren spelers, die hun sporen in het amateurtoneel al lang verdiend hebben. Hans Keeris kreeg de hoofdrol en speelt die met verve. Zijn mimiek helpt hem daar enorm bij. Het publiek geniet van de gevatte woordspelingen en de knotsgekke situaties en beloont het gezelschap met een spontane staande ovatie.

(Op de foto: Gerrit Verplancke (Hans Keeris, rechts) en Franky Dendooven (Thijs Bierens) Fotografie: Ans Ketelaars).