Wie zijn wij?

Introductie

Theater ’t Ros is ‘thuis’ in de Knegselse Multifunctionele Accommodatie (MFA) De Leenhoef. 

Jaarlijks verzorgt het gezelschap enkele theater- en toneelproducties. Voor tieners tot negentien jaar heeft Theater ’t Ros een speciale jeugdafdeling. Onder begeleiding van een vakkundig regisseur wordt jaarlijks een stuk door de jongeren op de planken gebracht.

Over ‘t Ros

Theater ’t Ros is een amateurtoneel- en theatergezelschap met als thuisbasis het Kempische dorp Knegsel. Jaarlijks brengt ’t Ros minstens twee theaterproducties op de planken. Daarnaast wordt een stuk door de jongerengroep, in de leeftijd van 13 tot 19 jaar, gespeeld. Hoogtepunten van Theater ’t Ros zijn de openluchtspelen. Eén keer in de drie tot vijf jaar wordt een buitenproductie geprogrammeerd die met recht het predicaat “openluchtspektakel” ontvangt.

Het repertoire van ’t Ros is breed. Het gezelschap programmeert van drama en tragikomedie tot kluchten, traditionele blijspelen en plattelandskomedie. Jaarlijks bezoeken vele theaterliefhebbers, voornamelijk uit de Brabantse Kempen, Veldhoven en Eindhoven, de Ros-Theaterzaal in MFA De Leenhoef in Knegsel. Een groot deel van hen geniet het meest van humor. Dat is de reden dat ’t Ros jaarlijks minimaal één komedie, klucht of blijspel programmeert.

Historie

De naam “’t Ros” is ontstaan in 1968. Het Knegselse Jongeren Ontmoetingscentrum (JOC) noemde zich zo. JOC ’t Ros was een zeer bloeiende vereniging die allerlei activiteiten voo rjongeren organiseerde. Van wekelijkse uitgaansavonden en jeugdvakantiekampen tot een jaarlijks toneeluitvoering. Naarmate de jaren verstreken werden de jongeren mobieler met als gevolg dat de JOC-avonden steeds minder goed bezocht werden. Na verloop van tijd bleven alleen de toneelactiviteiten van ’t Ros over. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd daarom besloten om naam te veranderen in Toneel ’t Ros. In de jaren negentig wijzigde het gezelschap zijn naam in Theater ’t Ros.